Vad behöver du förbereda för att sälja bolag?

När du har bestämt dig för att sälja bolag så finns det vissa saker du måste förbereda. Om du ska sälja verksamheten som den är vill du förstås få ut mesta möjliga för den. Om du tänker avveckla och säljer ab för likvidation så är det andra saker som ska förberedas. Det är ekonomiskt att förbereda på ett smart sätt oavsett om företaget kommer att leva vidare eller läggas ner.

Sälja bolag som kommer att drivas vidare

När du ska sälja bolag utan att lägga ner det så är det klart att det gäller att göra saker som kan öka värdet på verksamheten. Det handlar om att se över utgifter och även vad som kan förbättras för att företagets utsikter ska se ljusare ut.

Om du jobbar som fågelfotograf och inte har anställda så är det klart att det kan bli lite svårt att ändra mycket på kort tid. Det är trots allt tal om en så unik typ av verksamhet. Men visst kan det hjälpa att se till att all dokumentation är i ordning och att understryka saker som är fördelar.

Om du till sist hittar någon som liksom du har en passion för att fotografera fåglar och som vill ta över ditt varumärke är en annan femma. Det kanske blir ett barn eller barnbarn som har ärvt intresset.

Just den här typen av mindre verksamhet kan vara svårare att sälja för vidare drift och då kan det istället bli tal om att sälja bolag för att likvidera det. Detta för att få ut pengarna som finns i bolaget på snabbare vis än om du sköter avvecklingen på egen hand.

/pafagel-med-vackra-farger.jpg

Sälja ab för avveckling

Om du ska sälja bolag för avveckling så ska det förberedas rent tekniskt för detta. Du måste avveckla all verksamhet och se till att ditt bolag är vilande form. Här ska du också se till att ha full ordning på all dokumentation.

När du säljer bolaget till en bolagsservice som kan avveckla så talar de om vad de kommer att behöva. Om du har allt på sin plats kan det hela vara klart på under en veckas tid. Det beror lite på hur mycket bolagsservicen har att göra och om ditt bolag verkligen är redo för likvidation.

Bra att jobba med en checklista

Kanske har du redan vanan inne av att jobba med checklistor. Oavsett om du jobbar som ensam fågelfotograf eller har en populär rambutik online så är det verkligen smart med listor som har allt det du behöver göra i ordning.

Då kan du bocka av varje sak du tar tag i. Då du ska sälja bolag så kan du använda listan för att förbereda dig inför en bättre försäljning för vidare drift eller för en likvidation som blir snabb och smidig.

10 Jul 2022