Gratis foto

En bild säger som bekant mer än tusen ord och man kan behöva bilder vid många olika tillfällen. Det är dock inte alltid som man tycker att det är värt att betala för bilder och då är det fint att kunna dra nytta av gratis foto online. Med hjälp av allmänna fotoarkiv så kan man snabbt få den där bilden som man behöver till:

  • Sin blogg
  • Ett examensarbete
  • Ett roligt email
  • En föreläsning med Power Point presentation
  • En inbjudan till kalas

Det finns som sagt många tillfällen då man skulle kunna behöva en bild för att understryka ett budskap och även om det handlar om kommersiella projekt så finns det möjlighet att få fatt i bilder till dessa helt gratis.

Gratis foto online
När man söker bilder online så kan man finna en massa varianter av samma tema. Det finns flera smarta tjänster där man skriver in sökord för att sedan få se hundratals, kanske tusentals, bilder som illustrerar detta ord. Ofta så får man söka på engelska men det är sällan något problem för en svensk. Om man vill använda sig av gratis foto som man finner på en sajt online så kan det vara så att det krävs att man nämner den sajt som gav bort bilden. Det här kan finnas tryckt på bilden eller så kanske det rentav är så att man måste ange i sitt projekt, på sin blogg eller någonstans i anknytning till bilden var man fick den från. Ibland så står det uttryckligen att man inte får använda bilden i kommersiellt syfte och att man inte kan redigera den för att på så vis undvika att det upptäcks att man har kringgått reglerna.

Många bildarkiv på nätet har mindre versioner av sina bilder som man kan ladda ner. För att man inte ska kunna använda dessa så har de en vattenstämpel rakt över bilden där det står var den kommer ifrån. Det finns artikelkataloger som uttryckligen förbjuder att man använder sig av den här typen av bilder så man ska noga tänka igenom hur man drar nytta av gratisfoton som man finner online så att man inte bryter mot regler eller får ett resultat som inte ser så professionellt ut.

Kommersiella projekt
Kommersiella projekt behöver ju också bilder och visst kan man finna dessa gratis online. Det finns nämligen speciella fototjänster som ger gratis fotografier även till det som har ett kommersiellt syfte. Det man ska komma ihåg med dessa är att många andra kommer att använda samma bilder. Om man till exempel driver en hemsida så kanske man inte vill att det ska se likadant ut som på andra sajter och då kanske man ändå väljer att betala för bilderna så att de blir unika. Om man ska använda sig av en bild i säljande syfte så är det sällan lönt att fuska med detta och försöka få gratisfotografier som man sedan gör om. Det är då bättre att söka efter sajterna som inte gör skillnad mellan privat och kommersiellt bruk och som har gott om bilder för många olika områden.

Använd dina egna bilder
De bästa gratis fotona är förstås de man själv tar. Den som är intresserad av fotografi och bildkonst kan ganska snart bygga upp en egen bildbank. Har man en bra kamera som ger fin kvalitet så får man ju digitala bilder som man med lätthet kan använda online. Ju mer man lär sig om redigering av bilderna, ju bättre blir man på att skapa foton med teman. Man får ta med sig kameran överallt och se till att föreviga allt från kundkorgen i livsmedelsbutiken till en stjärnklar himmel. Dessa bilder sparar man sedan på ett logiskt sätt och när man väl behöver en gratis bild så finns den i den egna datorn!

Var alltid noga med regler!
Man får aldrig glömma bort det där med regler. Det är inte så att en bild som ligger på en privat blogg eller hemsida är samma sak som ett gratis foto som man kan ladda ner. Bara för att det inte står något om regler och rättigheter så betyder det inte att man kan göra hursomhelst. Om man ser en bild som man verkligen gillar så kan man ju alltid kontakta hemsidans ägare för att fråga om man får använda den och i sådant fall till vad. Många gånger så får man ett jakande svar och kanske en liten förfrågan om att man bara ska nämna källa. Det här är mycket bättre än att man chansar på att stölden aldrig upptäcks.