Ska du starta bolag och jobba med ditt bildintresse?

När du har sysslat med bilder och fotografi på olika sätt under många års tid kan drömmen om en egen verksamhet finnas i bakhuvudet. Kanske vill du dra igång en egen ateljé eller så funderar du på att skapa en helt ny webblösning för bildhantering. Men ska du starta bolag för att jobba med ditt bildintresse eller är det en för stor risk? Det ska vi se lite närmre på här.

Starta bolag och göra det du kan bäst

En sak är säker, det är aldrig dumt att syssla med det som man kan. Om du är duktig på bildhantering eller kanske på att fotografera så kan det mycket väl finnas en framtid för dig som egen företagare. Du kan starta bolag och erbjuda dina tjänster på olika sätt. Är du duktig bör det fungera men det är klart att det krävs lite mer än så.

Utöver att vara bra på det du gör måste du nå den publik som kommer att köpa från dig. Det gäller att bli upptäckt. Det gäller oavsett om du tänker driva verksamhet som fotograf eller om du vill dra igång en ny tjänst för gratis foto online.

Det kan ju vara så att du redan nu jobbar med bild men som anställd. Då kanske du förstår en hel del om hur ett företag måste drivas. Det är en fördel men inte allt. Du måste ju vara redo för allt som du måste klara av då det är du som har ansvaret.

Är du redo för egen verksamhet?

Det här är frågan du ska ha svar på innan du väljer att starta bolag för att sälja bilder, redigera dem eller kanske sälja fotoramar. Bild är ett enormt område och det finns ett stort behov av olika tjänster inom det. Det ger dig en god grund att växa från.

För att avgöra om det verkligen är dags att satsa fullt ut på din verksamhet bör du förstås vara väl medveten om vad det kommer att kräva av dig. Du bör vara medveten om vad det kommer att kosta och sätta en gräns för hur mycket det får kosta.

Du får också tänka på att du antagligen kommer att få lägga en hel tid på din verksamhet då du väljer att starta bolag. Det är inte som att jobba som anställd där du går hem när arbetsdagen är över. När du driver ditt eget bolag är det upp till dig att se till att allting fungerar som det ska. Det kräver tid och engagemang.

Har ditt koncept en framtid?

Det gäller förstås också att ta reda på om ditt koncept har en framtid. Finns det hård konkurrens eller har du kanske något som är unikt? Om du tycker att det är svårt att veta och analysera kan du ta hjälp av en person som är expert på företagande och som kan ge dig en objektiv åsikt.

Börja smått och öka sedan på

Ett tips som många experter kommer att ge dig då du funderar på att starta bolag för att göra din bildhobby till jobb är att börja smått. Kanske kan du fortsätta jobba som anställd för att dra igång verksamheten på mindre låga på fritiden.

Om du märker att det blir fart på det hela kan det vara dags att flytta från garaget till lokaler som du hyr eller köper för din verksamhet. Just arbete med bilder gör det ofta möjligt att komma igång på detta vis. Detta särskilt för projekt som är online där du inte behöver några inventarier eller plats för förvaring. Digitala varor kan du jobba med i en mycket långsam takt och utan större investeringar. Du kan göra allting själv när du har tid med det.

Drömmen har sin plats

Det gäller förstås att komma ihåg att drömmar har sin plats. Det är inte så att varje dröm måste bli till verklighet. Om du är en person som med svårighet skulle kunna driva ett eget bolag kanske du mest dagdrömmer om att driva eget bolag. Då är det inte säkert att du vill ta risken. Fortsätt med din hobby och dröm vidare!

4 Sep 2021