Sälja bolag till en expert på fotografi

Efter många års arbete med fotoföretaget är det dags att sälja bolag och då är det verkligen viktigt att hitta rätt köpare. Detta oavsett om bolaget ska säljas för avveckling eller för vidare drift. När det gäller vidare drift bör köparen vara en person som både kan fotografi och förstår sig på verksamheten.

Sälja bolag för vidare drift

Om du till exempel har jobbat som fågelfotograf och är känd inom denna nisch kan det vara mycket svårt att hitta en lämplig köpare att sälja bolag till. Detta särskilt då du har jobbat som en ensamvarg och byggt upp din verksamhet omkring ditt eget kunnande och din förmåga.

I det här läget kan det vara så att du får acceptera att bolaget kommer att utvecklas och förändras. Det kan finnas en köpare som vill få tillgång till din bild-bas och kundkrets för att jobba vidare med detta. Verksamheten styrs i en ny riktning och kanske blir det mer fråga om ett företag som hjälper till med naturliga fotografier, inte bara bilder på fåglar.

Hitta en bra köpare

För att hitta rätt köpare kan det krävas en hel del research. Det är inte säkert att köparen finns i din närhet och så behöver det inte vara. Idag är det möjligt att sälja bolag till någon som finns i en helt annan stad. Modern teknik och kommunikation via nätet gör det möjligt att flytta en verksamhet till en annan plats i Sverige.

Det här är särskilt sant för fotobolaget som har bedrivit en stor del av verksamheten online. Detta kan fortgå på precis samma sätt i ny regi. Det spelar mindre roll om köparen finns i samma stad eller inte.

Undantaget är fotostudion som jobbar lokalt och som lägger all fokus på fotograferingen i själva studion. Här kan rätt köpare vara en person som finns lokalt och som har god kunskap både om studion och om hantverket. Kanske är det en person som du har samarbetat med tidigare.

Sök online för att hitta rätt

Nätet är en fantastisk källa till information och även till kontakter. Det går att sälja bolag som sysslar med mycket smala nischer via nätet. Du kan finna rätt personer via dina sociala nätverk och i forum. Du kan också söka online för att se om det eventuellt finns personer som är på jakt efter din typ av verksamhet för att köpa den.

När du vill avveckla fotoverksamheten

Det kan också vara så att du vill sälja bolag för att avveckla det hela. Likvidation är en möjlighet och den kan du få hjälp med. Om du inte själv vill sköta avvecklingen kan du sälja ditt ab till en bolagsservice som erbjuder snabbavveckling. Då sköter de likvidationen åt dig och du får snabbt ut pengarna ur bolaget.

Här är det också viktigt att sälja till en kunnig köpare. Men nu ska kunskapen röra hur man avvecklar ett bolag och inte hur man jobbar med bildhantering!

23 Jul 2020