Sälja ab med ett gott namn

Inget av barnen vill ta över. Intresset för fotokonsten tycks inte ha gått vidare med generna och dessutom så är det ingen anställd som är sugen på att köpa. Om du ska sälja ab för att du inte längre vill driva det så är du antagligen orolig för vad som ska hända med namnet. Förutsatt att du inte säljer aktiebolag för avveckling så kommer det ju att leva vidare i ny regi. Den nya köparen behåller kanske namnet, men vad händer med verksamheten? Det är viktigt att välja rätt köpare om man känner att företagets framtida rykte känns viktigt.

Sälja ab till rätt person

Det är svårt att veta precis hur en köpare kommer att agera då företaget väl är hans. Kanske kommer det hela att fortsätta på liknande sätt och de som är vana vid att handla i butiken kommer att känna igen sig. Men det här kan man inte veta säkert då man väljer att sälja ab till en person som man inte känner. Pengarna kan man alltid diskutera och visst kan man ställa vissa krav på företagets framtida drift. Samtidigt så kan det kanske vara skönt att släppa tyglarna och inse att man har gjort sitt och att företaget nu måste få leva vidare på nytt sätt.

Det man kan göra är att se på köparens bakgrund och även noga lyssna på hur han eller hon tänker sig företagets framtid efter köpet. Det här är viktigt och något som gör att man kan få en bättre känsla för hur lämplig köparen är. Har man anställda i företaget så är det ju också bra för deras skull att man tar reda på att den nya ledningen kommer att ha en bra attityd och ta väl hand om de som blir kvar i verksamheten.

Välja snabbavveckling

Det går också att välja att sälja ab för att avveckla det. Det är det här som kallas för snabbavveckling. Då det finns oro för att en ny köpare kommer att förstöra verksamhetens goda rykte så kanske man hellre väljer att låta företaget gå i graven. Då får man ut pengarna för det av den bolagsservice som köper. De kommer sedan att sköta likvidation medan man själv kan gå i pension eller kanske dra igång ett helt nytt projekt.

Fördelen med att välja snabbavveckling istället för att själv ta hand om avvecklingen är att den ger fria händer. Man får ut pengarna för företaget mycket snabbare och det här är ett säkert sätt att sälja ab på som kan passa för den som inte gillar administrativt arbete.

5 Feb 2018