Ramar för dina affischer och planscher

Det finns otroligt mycket snygga planscher och affischer att hänga på sina väggar och inreda med. Du kan hitta allt mellan himmel och jord, som t.ex. affischer på dina idoler, filmer, fantasivärldar, djur och vackra solnedgångar. Allt handlar bara om tycke och smak, och det är jättelätt att hitta sin favorit på nätet, oavett om du älskar Star Wars eller hästar. Ofta kan det vara svårt att hänga upp en stor affisch på väggen på ett snyggt sätt. Förr hade man så kallade affisch-hängare. De var som en plastskena eller remsa, som man nöp fast i över- och underkant. Ett alternativ är att rama in sin affish, men tyvärr kan det vara svårt att hitta en passande ram i rätt storlek på nätet. För ännu länmgre sedan fanns även häftmassa (kanske finns även idag), men de kunde ge fula märken på tapeten.

Storlekar på affischer och ramen

Det finns många affischer och plancher som har antingen utskriftsstorlekar och fotostorlekar. Dessa modeller är det jätteenkelt att hitta ramar till. De finns överallt, i nästan alla affärer. Men sedan finns ett enormt urval av utländska mått och storlekar. Många köper idag sina plancher på utländska sajer i både europa och i USA. Storlekarna på de här affischerna kan variera kraftigt. Dessutom anges ofta dessa storlekar i tum, som är den standard som normalt används i andra länder.

Hitta en passande ram till din affisch i tum

Om din affisch är angiven i tum, så behöver du normalt bara ta måtten i tum, och multiplicera med 2,54. En tum är alltså samma sak som två komma femtifyra centimeter, eller 2,54 cm. Några vanliga amerikanska storlekar på posters är One Sheet 27x40 tum = 68,6x100,2 cm, Half Sheet 22x28 tum = 55,88x71,12 cm, Insert 14x36 tum = 35,56x91,44 cm och Three Sheet 41x81 tum = 104,14x205,74 cm. Måttbeställa ramar kan du köpa t.ex. här. Du kan också höra med din inramare där du bor.

Kostnaden på en måttbeställd ram

Tyvärr brukar det bli några kronor mer för en ram i specialmått. Det beror förmodligen på att en hantverkare måste göra den manuellt. Vanliga storlekar massproduceras och brukar därför bli mycket billigare. Men misströsta inte, det kan vara värt den extra kostnaden, för en affisch eller planch på väggaen, brukar göra under när de väl kommer upp, med en storlek som ofta vinner över mindre konstverk eller fotografier.

Lycka till med dina väggar!

10 Nov 2015