Kunders reaktion på att du ska avveckla aktiebolag

Det kan komma som en överraskning för dina kunder att du ska lägga ner bolag. Det bör det inte göra! Hur du talar om att du ska avveckla aktiebolag får betydelse för hur smidigt det kommer att bli. Du behöver ju driva in räkningar och se till att allting blir färdigt för likvidationen. Då är det inte så smart om dina kunder har fått nys om vad som är på gång för tidigt.

Avveckla aktiebolag i hemlighet

Att du ska avveckla aktiebolag bör i början vara en hemlighet. Det tar tid att likvidera, och det är mycket som ska förberedas för att det här ska gå smidigt. Du kommer inte att likvidera aktiebolag från en dag till den andra. Det tar längre tid än så. Innan du talar om för personal att verksamheten kommer att läggas ner så ska du absolut inte låta kunder få veta!

Planen för likvidationen ska alltså skapas i hemlighet. Välj noga vem som får veta så att ryktet inte sprids. Tids nog så kommer alla att få veta, men i starten så är det bäst att enbart beslutsfattare och de som kommer att ha en del i likvidationsprocessen vet om.

Kunder kan få kalla fötter

Anledningen till att du inte vill tala om för kunder att du likviderar för tidigt är att de då kan få kalla fötter. Kanske avbokar de en beställning som du redan har börjat med. På samma sätt kan leverantörer bli svårare att jobba med om de får veta om likvidationen på ett tidigt stadie. Det finns verkligen ingen anledning till att låta kunder får veta att aktiebolaget likvideras långt innan du ens har kommit igång med att se över alla papper.

Tänk på att du behöver driva in räkningar. Om en kund tänker att du ändå likviderar så kanske han får för sig att släpa med betalningen. Det finns de som tror att likvidation är samma sak som konkurs och därmed samma sak som att din verksamhet inte kommer att kunna betala för räkningar eller kräva betalningar.

Först personalen och sedan kunderna

Se till att din personal vet före kunder att du kommer att avveckla aktiebolag. Samla alla anställda till ett möte då de får veta vad som kommer att hända och vad tidsplanen är. Det är klart att du kan be alla om att vara diskreta så att verksamheten kan fungera väl in i det sista. Men du kan inte kräva av anställda att de håller informationen om likvidationen hemlig. När personalen vet så får du räkna med att även kunder och leverantörer kommer att få veta.

25 Jun 2018