Galgar ger snyggare kläder för fotografering

Då en fotografering av kläder ska förberedas så finns det mycket att tänka på. Det är inte alltid som det där med galgar får tillräckligt mycket uppmärksamhet. Men galgarna bör betänkas i god tid. Långt innan fotograferingen kommer igång! Om kläderna hänger på galgar som inte ger rätt stöd eller kanske inte ens hängs upp så kommer det att märkas.

Galgar är ett stöd för fotografen

Fotografen behöver inte en galge för att hålla kameran stadigt eller hänga upp stativ. Men det blir inte bra bilder om kläder är skrynkliga eller sneda. Det blir de lätt om de inte förvaras på rätt sätt inför fotograferingen. Galgarna som används för plaggen måste har rätt form och så ska det finna stativ för att hänga upp.

Galgar skapar ordning och reda

Förutom att galgarna ger bättre form på kläder som ska bäras eller fotograferas på annat sätt så ger de ordning och reda. När det ska fotas en massa kläder och kanske filmas så måste ansvariga snabbt hitta rätt kostymer. Det kommer de att göra då allting hängs upp på ett vettigt sätt. Ordningen bestäms av ansvarig person som kommer att hantera kläderna under fotograferingen eller filmningen.

Kläder ska inte falla i golvet

När man viker kläder eller lägger dem i påsar eller väskor så kan de lätt hamna i golvet. Det är mycket enklare att hantera ett plagg som hänger på en galge. Det är lätt att hänga tillbaka och att plocka av. Det här är verkligen viktigt under en fotografering då det kan vara många bollar i luften.

Galgarna som fungerar bäst

Det är förstås också viktigt att galgarna som används vid fotografering håller hög kvalitet. Det finns trägalgar, plastgalgar och metallgalgar. Dessa kan ha olika form och olika storlek. Kläder som tunga rockar måste hänga på galgar som klarar vikten. Om galgen sviktar under rocken så kan det leda till att den mister sin form eller faller i golvet och blir smutsig.

Plast är ett bra material. Det kan ge god styrka och är också mjukt. Risken för att en plastgalge skulle skada kläder som ska fotas är mycket liten. En trägalge som är äldre kan ha stickor som kan slita på tyger. En metallgalge kan också ha delar som sticker ut och river i plagg.

Plastgalgarna är också mycket enkla att underhålla. De kan duschas av om de blir dammiga utan oro för att det kommer att skada materialet. Om det handlar om flitiga fotograferingar så kan det också vara smart med märkta galgar. De kan ha ett tryck som visar att de tillhör reklambyrån eller det företag som fotograferar. Det gör det enklare att hålla ordning på kläder såväl som på produktion av bilder.

14 Nov 2018