Dagvattenkassetter är vackra konstverk under marken

Det har hänt en hel del inom utvecklingen av system för hantering av dagvatten. Dagvattnet är det vatten som kommer med nederbörd och som måste rinna undan för att man inte ska få stora pölar på vägar, tomter och på parkeringsplatser. Med moderna dagvattenkassetter så får man en mycket kostnadseffektiv lösning på problem med för mycket vatten, men det är inte alla som är medvetna om hur fina de här systemen är att se på.

Dagvattenkassetter av plast

De moderna dagvattenkassetterna tillverkas av plast och har ofta en mörk svart färg. Man kan säga att dagvattenmagasin ser ut lite som kompakta burar med intressanta mönster och plats för kopplingar. Har man bara lite fantasi så kan man tänka sig hur vattnet kommer att ta sig igenom ett fördröjningsmagasin och leta sig vidare via rör.

Har man ingen fantasi så kanske man inte ser hur spännande dagvattenkassetter faktiskt är, men man kan nog hålla med om att de är väldigt fina med ordnade proportioner och en layout som gör att man kan skapa så effektiva system för dränering under mark.

Plast är ett fantastiskt material som används mycket inom industrin. Det är en fördel att kunna ta fram dagvattensystem av plast eftersom materialet är mycket tåligt och dessutom enkelt att använda. Ta en titt på en stor yta med dagvattenkassetter innan dessa täcks över med jord. Det kan vara svårt att förstå att det faktiskt inte rör sig om så mycket tyngd då plasten är rätt så lättviktig.

Den lätta vikten gör det lättare att jobba med installation och även med korrigeringar då detta behövs. Det här är också vackert för de som ska ta hand om arbetet. Mycket bättre än att behöva slita med tunga rör som riskerar att rosta igen tids nog.

Få konstverk med dagvattenkassetterna

Trots att de är så fina och enkelt skulle kunna smyckas med blommor för ett fotomontage så är detta inget som sker ofta. Anledningen till detta är mycket enkel. I och med att en dagvattenkassett används under jord och sällan kasseras så finns det ingen mening med att använda den till annat.
Man får helt enkelt njuta av de bilder som finns från produktionslinjen och från installation om man vill förundras lite över hur moderna plastprodukter kan vara så fina att se på.

En vackrare värld

Något vi inte får glömma bort är hur kassetterna som finns under jord ser till att vi får behålla vår fina miljö ovanpå. När vatten kan rinna undan som det ska så undviker man skador från regnfall och marken förblir stabil. Så nästa gång du tar en bild på en fin väg alldeles vid skogskanten så ska du tänka på att vägen förblir så fin som den är tack vare dagvattensystemen som har installerats i närheten och som ser till att vatten inte skadar miljön.

20 Jun 2016