Blir du tvungen att sälja aktiebolag på grund av gratistjänster?

Om du driver ett bolag som säljer bilder och fototjänster kan frågan ha dykt upp. Måste du sälja aktiebolag när det går att få det du gör gratis online? Konkurrensen är stenhård även mellan tjänster som inte är gratis så frågan är om det är värt att driva verksamheten vidare.

/objektiv-canon.jpg

Sälja aktiebolag eller utveckla verksamheten?

Bara för att det finns gratis foto online så betyder det ju inte att alla bolag som tar betalt för denna tjänst måste lägga ner. Faktum är att möjligheten att nå fler på nätet skapar nya tjänster och produkter. Därmed är det inte säkert att det verkligen blir dags att sälja aktiebolag bara för att de bildtjänster ni hittills har erbjudit nu finns gratis eller till kraftigt reducerade priser på nätet.

Kanske kan ni vara med och ta en del av kakan som är nätet. Det går möjligen att erbjuda ett nytt arkiv med gratis bilder där ni på olika sätt kan tjäna pengar på det ni ger bort. Det här är ju i princip hur de stora gratis-bildtjänsterna fungerar.

Det finns plats för fler aktörer och det finns plats för nya innovationer. Om ni tar en titt på vad ni är bäst på så kanske det går att utveckla verksamheten på nätet och att nå fler kunder.

När det är dags att lägga ner

Men det kan förstås vara så att det finns flera skäl till att ni ändå väljer att sälja aktiebolag och kasta in handduken. Det att konkurrensen online har blivit så hård är spiken i kistan. Om det inte finns någon motivation till att hänga med och lyckas på nya sätt så är det klart att det kan vara klokt att sälja bolag i tid innan det blir tal om konkurs.

Här finns det olika alternativ. Ett kan vara att sälja till personer som har drivet som krävs för att ta bolaget vidare till nya vyer på nätet. Ett annat är att lägga ner och sälja för avveckling. Vad som ska göras är ett beslut som måste fattas från fall till fall.

För det flesta handlar det ju om att minska förluster och då är det klart att det kan vara klokt att helt enkelt avveckla om det inte finns intresserade köpare. Med god rådgivning från personer som förstår sig på företagsekonomi går det att fatta rätt beslut.

Delvis avveckling kan också fungera

Något som kan vara ett mellanting är att behålla verksamheten men att skala ner den. Genom att jobba vidare med det som fungerar och flytta online på riktigt går det att spara en hel del pengar och att ta en ny riktning. I det här läget behöver ni inte sälja aktiebolag utan bara skala ner för att sedan utveckla i en ny riktning. Det kan bli en perfekt lösning som till sist leder till mycket fina resultat.

27 May 2022