Avveckla aktiebolag och fortsätta med gratis foto

Lennarts fotostudio var välkänd på den lilla orten i Värmland. Men vid 75 års ålder kände Lennart att nog var nog. Han var inte längre lika pigg på att fotografera familjehögtider. Arbetet i studion innebar många timmar och Lennart kände att han ville ägna mer tid till barn och barnbarn.

Beslutet om att avveckla aktiebolag och fortsätta med gratis foto som en kul hobby fattades och Lennart såg på möjliga vägar att gå.

Avveckla aktiebolag på egen hand

Det som oroade Lennart en aning var tanken om att avveckla aktiebolag på egen hand. Alla papper var förvisso i ordning men han kände ändå ett motstånd. Rädslan för att göra fel var inte så stor. Det handlade mer om att Lennart kände att han ville lämna hela verksamheten bakom sig.

Lusten att leva ett annat liv var så stor och tanken om att fortsätta sitta med papper för bolagets avveckling störde. En god vän berättade för Lennart att han inte behövde avveckla bolaget själv. Det går ju att sälja det för att låta ett annat bolag sköta nedläggningen.

Lennart bestämde sig för att göra på detta vis och letade upp bästa tjänsten. Han sökte online och kollade med referenser. Priset var förstås en fråga men viktigast för Lennart var att det skulle bli en säker likvidation som sköttes exemplariskt.

En fotostudio läggs ner

Nu var Lennart förstås tvungen att lägga ner sin studio innan han kunde sälja bolag för avveckling. Det här var inte helt enkelt. Studion var full av utrustning och behövde städas ut ordentligt. Dessutom visade det sig att Lennart hade flera löpande avtal som han inte ens tänkt på.

Det var inte bara telefonabonnemanget som behövde avslutas. Det fanns flera fototjänster som Lennart använt till och från som han fortfarande betalade en mindre summa för varje månad. Lennart tog hjälp av sin son för att kamma igenom hela verksamheten och se till att inga lösa trådar fanns kvar.

Dessutom såg han till att skicka kunder till ortens näst bäste fotograf tillika Lennarts goda vän Ernst. Ernst hade inga planer om att sluta som fotograf och tog tacksamt emot Lennarts klientel.

Drömmen om att fota fåglar

När bildstudion var stängd och Lennart sålt för att avveckla aktiebolag väcktes tanken om vad han skulle göra härnäst med sin stora fotopassion. Utan pressen om att sälja kunde han ge sig på fågelfotografering. Med tid över för gökotta någon gång i veckan gav sig Lennart ut för att upptäcka en helt ny dimension av fotografi.

Och så har det fortsatt. Lennart sysslar vidare med fotografering av fåglar och ibland av människor. Familjen kan alltid räkna med hans hjälp när det ska tas fina bilder vid högtidliga tillfällen. Det tar han aldrig betalt för!

 

9 Feb 2021